marți, 18 mai 2010

Top 3 Videoclipuri arty

Desigur ca din noianul de videoclipuri pe care le-am vizionat pana acum, cu totii ne putem aduce aminte cel putin cateva care sa ne fi impresionat in vreun fel sau altul. Eu am facut o mica selectie a unor videoclipuri care consider ca au ceva in plus de exprimat datorita conceptului artistic pe care il au la baza.


1. Red Hot Chili Peppers - Otherside. Regia : Jonathan Dayton si Valerie Faris, 2000.



Loom and menace. Amintind de filmul mut Das Kabinett der Doktor Caligari, regizat de Robert Wiene in anul 1920, videoclipul, foarte grafic de altfel, este puternic influentat de arta Expresionismului german, precum si de cubism. Membrii formatiei "canta" la o serie de instrumente suprarealiste, amintind, impreuna cu elementele de decor, de lucrarile artistului olandez M. C. Escher, cu ale sale geometrii absurde, simetrii si constructii imposibile . O alta inflenta este reprezentata de lucrarea pictorului dadaist american Man Ray, si anume, tabloul sau intitulat "A l'Heure de l'Observatoire - Les Amoureux", de unde a fost preluat motivul buzelor - aripi.



2. Robbie Williams - Tripping. Regia : Johann Renck, 2005.





Man vs. society. Aceasta tema este explorata prin reiterarea unor clisee ale presiunii 'perfectiunii familiale' proprii societatii americane a anilor '50 (The Stepford Wives rings any bell ?) Omul se simte strain in propria sa viata, neputand sa accepte rolul impus de societate.
Evadarea este imposibila. Ugly big guy in rolul nevestei lui Robbie , gemenele pin-up in rolul dorintelor reprimate impinse catre subconstient, pe care le intalneste prin intermediul viselor. Accente de suprarealism. Scari care se multiplica mereu si labirintul din Alice in Wonderland extins dincolo de orizont. Pe un fundal citadin ce se repeta la infinit, Robbie isi conduce masina catre nicaieri, avandu-si alaturi progenitura, deja maturizata, gata sa-si ocupe la randul sau rolul in societate.



3. Kelly Osbourne - One Word ( Visage - Fade to Grey cover). Regia : Chris Applebaum, 2005.




Retro future. Videoclipul este un omagiu adus filmului cult science-fiction "Alphaville, une etrange aventure de Lemmy Caution", regizat de Jean-Luc Godard in 1965. Alphaville reprezinta o combinatie intre clasicul film noir si o poveste sf distopica, in care societatea este condusa de o dictatura tehnocrata, intruchipata de profesorul Von Braun, in care domneste logica, iar exprimarea sentimentelor de orice fel este considearata ilogica si e pedepsita cu moartea. Kelly Osbourne joaca aici rolul Natachei Von Braun, fiica profesorului, care va incerca sa evadeze din Alphaville alaturi de Lemmy Caution, agentul secret venit sa il asasineze pe profesor si sa distruga sistemul bazat pe ratiune pura. Videoclipul recreeaza cateva momente cheie din film, pastrand extraordinar de bine atmosfera de constrangere si sobrietate.


Ce alte videoclipuri credeti ca ar putea face parte din acest top ?