Lady Gaga. De unde sa incep ? Imi pare rau, dar muzica ei este cam...slaba, in ciuda tuturor pretentiilor ei artistice. Versurile - trebuie sa recunosc, ceva mai originale decat your average pop star, dar desigur, aceasta nu e de ajuns pentru a compensa ceea ce ii lipseste muzicii. Vizual insa are mult mai mult de spus. Din acest punct de vedere, intr-adevar a reusit sa creeze un adevarat fenomen in lumea show biz-ului si implicit, a modei. As fi vrut sa spun ca este vorba despre un fenomen fara precedent, dar mi-am adus aminte imediat de outfit-urile bizare si minunate ale lui Roisin Murphy. Dar e adevarat, totul era la scara mult mai mica atunci. Dupa un inceput care se inscria in limitele unui stil vestimentar relativ obisnuit (vezi primul videoclip intitulat Just Dance sau ilustrarea perfecta de pop art reprezentata de Nothing else I can say (Eh,eh) si chiar show-urile de dinainte de acesta, Lady Gaga, pe numele sau real Stefani Joanne Angelina Germanotta, se vede deodata ridicata si purtata departe de valul ametitor al succesului. Ca urmare, isi da frau liber creativitatii la maxim, ajungand astfel mult mai departe decat si-a imaginat probabil ea insasi.
Pe vremea cand se mai numea Stefani J. A. Germanotta (jos)
Look-ul initial de crazy-disco-party girl se substituie cu unul avangardist, mult mai personal, cu puternice influente ale stilului vestimentar abordat in filmele science-fiction. Aceasta vine in perfect acord cu motto-ul ei prezentat in seria de filmulete-documentar despre viata de turneu Transmission: Gaga Vision, conform careia se pregateste sa preia conducerea intregii lumi, "paieta cu paieta". Dupa succesul fantastic al albumului The Fame, lansat in 2008, Gaga raspunde avalansei de atentie din partea fanilor de pretutindeni printr-o esentializare a stilului sau vestimentar, mergand de fiecare data un pic mai departe. Ajunde la scurt timp un veritabil trend-setter: printre primele elemente popularizate de Lady Gaga se numara faimoasa funda facuta din par (arificial), aceasta reprezentand doar punctul de plecare al intregului ei periplu fulminant.
Excentricitatea sa contine si o doza de decadenta asumata si chiar exploatata (rar am mai vazut intr-un videoclip pop o tanara care sa calce peste oameni-la propriu! -cu atata nonsalanta, sau care sa-si aeriseasca tocurile paietate pe geamul limuzinei, sa dea foc unui teanc de dolari pe post de tigareta, sa cante din lada de gunoi ori cu picioarele pe pian, dublata de un usor exhibitionism care ii da exact curajul necesar. Iata videoclipul de prezentare al primului sau album, numit The Fame : Part One, dupa cum am spus putin mai sus, un videoclip extrem de sugestiv din toate punctele de vedere discutate, in care intalnim toate leit motif - urile proprii Lady Gaga, de la celebrul disco-stick si ochelarii cu display care fac si ei o pledoarie pentru muzica pop , pana la impunatorii caini rasa Marele Danez (pe numele lor Rufus si Lava - in caz ca va intrebati - a caror stapana este chiar ea) si dansul cu alura de s&m - denumit cu umor in versuri "pornographic dance fight", pe fundalul unei dramolete amuzante desfasurate intre artista si cele doua dansatoare:
Odata cu lansarea celui de-al doilea album, The Fame Monster, Lady Gaga impinge limitele din ce in ce mai mult, si ajunge un subiect foarte controversat pentru mass-media din intreaga lume, surprinzandu-si chiar si fanii cei mai infocati. Ea depaseste statutul de fashion icon si se indreapta tot mai mult spre sfera costumului experimental. Se pare ca tanara de doar 24 de ani si-a propus sa sparga cat mai multe tabuuri, atat ca vestimentatie, dar si ca performance, precum portretizarea unei crime facute cu sange rece in videoclipul sau numit Paparazzi sau dansul insangerat de la Mtv Video Music Awards din 2009 (cu toate ca in timpul unui show live publicul ar trebui sa se astepte la multe, mai ales din partea unui artist ca ea). "Shock art" este o eticheta pe care Lady Gaga si-a acordat-o singura si cred ca i se potriveste de perfect, caci mijloacele ei de exprimare ce tin de sfera vizuala - in principal costumul, se inscriu cu brio in aceasta categorie. Arta care socheaza o face cu un scop, si anume acela de-si exprima mesajul printr-un impact puternic asupra privitorului. Din aceasta perspectiva, putem afirma linistiti ca excentrica L. G. si-a atins telul.
"De vina" pentru aceasta sunt si designeri precum Maison Martin Margiella - de unde cantareata a "imprumutat" body-ul devenit trademark personal, Gareth Pugh cu inconfundabilele sale linii geometrice, Alexander McQueen - celebrii armadillo shoes, Jeremy Scott - autorul costumului de deadly Minnie Mouse, Dolce & Gabbana - rochita corset din metal, Emilio Pucci - ochelarii stil 80's, ca sa numim doar cativa, dar si label-ul propriu pe care l-a creat, Haus of Gaga. Sub denumirea de Haus of Gaga se afla o echipa de designeri care nu si-au propus sa scoata o linie vestimentara pe care sa o comercializeze in magazine, ei sunt concentrati doar pe creerea a tot ceea ce inseamna concept artistic pentru tanara cantareata. Desigur, Lady Gaga nu ia lucrurile de-a gata, ci se implica intens in acest proces, concepand si ea o parte din tinute. Artista se mandreste cu faptul ca videoclipurile arata ca versiunea video a unui poster de moda, referindu-se atat la tinutele ei, cat si la cele ale dansatorilor sai.
Lady Gaga a devenit director artistic pentru o linie speciala de produse ale companiei Polaroid
Tanara artista a declarat ca sursele sale de inspiratie sunt Donatella Versace (Lady G fiind si ea o fana a look-ului extrem: piele puternic bronzata in combinatie cu par platinat), Peggy Bundy (cine-ar fi crezut? :D ) precum si iubitele starurilor glam rock. De asemenea, artista a mai afirmat ca simtindu-se puternic atrasa dintotdeauna de muzica pop, rock si de teatru, a inteles vazandu-i pe David Bowie si Freddie Mercury ca exista o posibilitate ingenioasa de a le combina pe toate si astfel a luat nastere complexa sa viziune artistica. Dar partea cea mai interesanta este faptul ca Lady Gaga imbraca aceste costume exceptionale si in afara scenei, ea avand mereu grija sa fie o aparitie cel putin iesita din comun. Chiar daca este prezenta doar la un interviu pentru un post de radio sau orice alt eveniment minor, puteti fi siguri ca Lady Gaga va fi o aparitie inegalabila, in toata puterea cuvantului. Nimeni nu este socat cand vede o creatie spectaculoasa pe podiumul unei prezentari de moda, dar cand o vede purtata intr-un alt context - toata lumea este contrariata! Lady Gaga a reusit astfel ceva foarte important, si anume sa transforme creatiile couture considerate pur artistice in arta purtabila, transformand factorul soc intr-un avantaj.
Pentru amuzament - un joculet online in care puteti sa fiti stilistul lui Lady Gaga:
Lady Gaga Dressup Bonus: Lady Gaga Barbie, MyLittle Pony Gaga (Fan Art)
Shopaholics Anonymous or Consumerist Wisdom (almost)
I like my money where I can see them : hanging in my closet.
Shopping is a woman thing. It's a contact sport like football. Women enjoy the scrimmage, the noisy crowds, the danger of being trampled to death, and the ecstasy of the purchase.
Buying something on sale is a very special feeling. In fact, the less I pay for something, the more it is worth to me. I have a dress that I paid so little for that I am afraid to wear it. I could spill something on it, and then how would I replace it for that amount of money? The quickest way to know a woman is to go shopping with her. On the one hand, shopping is dependable: You can do it alone, if you lose your heart to something that is wrong for you, you can return it; it's instant gratification and yet something you buy may well last for years. Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination. ~Oscar Wilde